Πολιτική Προστασία: Οι Φύλακες Άγγελοι για Βαρνάβα & Γραμματικό!

Του Μ. Αποστολόπουλου
Η περίπτωση των πυροσβεστών είναι μοναδική. Εργάζονται ακατάπαυστα, πολλές φορές με αυταπάρνηση, και, κυρίως, αγαπούν και υπερασπίζουν αυτό που κάνουν. Ο τρόπος δουλειάς τους και η αποτελεσματικότητά τους ανατρέπουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι Έλληνες για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και φυσικά για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Βαρνάβας είναι μία κατάφυτη περιοχή με πλούσια δασική κάλυψη. Μετά τις εκτενείς πυρκαγιές του 2009 και του 2011, η φύση ανένηψε με τα νεαρά πευκάκια να έχουν φτάσει το μπόι ενός ανθρώπου.  
Για τους δασοπυροσβέστες της περιοχής, υπό την καθοδήγηση του άξιου και ικανού Διοικητή Σταθμού Πυροσβεστικής Ν. Μάκρης, Πυράρχου κου Δαμιανού Παπαδόπουλου.
Για να αποτρέψουν τις πυρκαγιές, οι δασοπυροσβέστες πραγματοποιούν διαρκείς περιπολίες. Γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια. Αυτοί θα πάνε πρώτοι από όλους όταν εκδηλωθεί μια δασική πυρκαγιά
Παρά όμως την αυταπάρνηση τους και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος που τους διακρίνει, οι δασοπυροσβέστες έρχονται αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας και την αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.
Συχνά εκφράζουν παράπονα για την έλλειψη βοήθειας εκ μέρους των δημοτικών αρχών, την ανυπαρξία ομάδων εθελοντών πυροπροστασίας, την έλλειψη οχημάτων τύπου “Ντακότα” κ.α. τις καθυστερημένες κλίσεις άμεσης επέμβασης, έχουν σαν συνέπεια την εκτός κρίσιμου χρόνου επέμβαση της Υπηρεσίας, όπως η πρόσφατη πυρκαγιά στον Βαρνάβα φέτος τον Ιούλιο.
Μερικές από τις μικρές ή μεγάλες πυρκαγιές που αντιμετωπίσθηκαν φέτος ήταν:

Βαρνάβα
Η πυρκαγιά στο μοναστήρι του “Άξιον Εστί” παραμονές της γιορτής της Παναγιάς
Η μεγάλη πυρκαγιά μεταξύ παλιάς  χωματερής και Νεκροταφείου, 20 Ιουνίου
Στην ρεματιά στου “Άγγελου” 15/7.
Γραμματικό – Καπανδρίτι
Στην διαδρομή προς Καπανδρίτι θέση Λάκα τον Αύγουστο
Στην είσοδο του Γραμματικού με δυνατό αέρα τον Ιούνιο
Για τους πυροσβέστες του Βαρνάβα και Γραμματικού δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. «Αν αγαπάς και πιστεύεις στη δουλειά σου, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα», λένε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκινούν για τη περιπολία τους.
Μέρος της ομάδας των πυροσβεστών της περιοχής μας εντάσσονται οι κ.κ Αντρέας Τουρκαντώνης από Βαρνάβα και ο Τάκης Δημουλιάνης από Γραμματικό.
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
35ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
T.K.: 190 05
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 22940-91788
Fax: 22940-90220

Διαβάστε ακόμα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου